Jeśli chorujemy na cukrzycę, prawdopodobnie będziemy chcieli znaleźć jakieś substancje, które pozwolą nam zastąpić cukier. W tym celu będziemy musieli patrzeć na substancje e w żywności, bo to właśnie w ten sposób oznaczane są środki, które zastępują cukier. Jednym z najpopularniejszych będzie aspartam. Ale czy warto go jeść? I co stanie się jeśli zjemy go za dużo?
Aspartam – gdzie go znajdziemy?
Przede wszystkim, znajdziemy go w produktach bez cukru, bo ma on zastępować własnie ten składnik. Jeśli więc w czymś nie ma cukru, bardzo możliwe, że w składzie znajduje się e951. Oprócz tego, będzie on w produktach dietetycznych. Głównie chodzi tutaj o napoje bez cukru, produkty mleczne, desery oraz dżemy. Co ciekawe, znajdziemy go też w piwie bez alkoholu oraz w płatkach zbożowych i innych podobnych produktach.
Czy aspartam może być niebezpieczny?
Okazuje się, że tak. Jeśli będziemy jeść go za dużo, może on wywoływać białaczkę, a nawet raka płuc i piersi. Powinny unikać go osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy, bo może on go podrażniać i wywoływać nieprzyjemne bóle.